אוצר האכרים למשכנתאות בע"מ
.The Farmers' Mortgage Corporation Ltd
החברה הוקמה באוקטובר 1940 בשם אוצר האכרים למשכנתאות בע"מ, על ידי התאחדות האכרים בארץ-ישראל, כבנק משכנתאות לפרדסנים בכלל ולאיכרים בפרט. החברה היתה חלק מהמוסדות הכלכליים של ההתאחדות, כולל: קופת חולים עממית, כתב העת בוסתנאי, בית ספר חקלאי בפרדס חנה, "עמיר " לאספקה ולשיווק , "עמיר ביעף" חברה לשיווק תוצרת חקלאית, "סע-שא" חברה להובלת יבולים חקלאיים, "נאות " להתיישבות ולשיכון ועוד.
החברה החליפה בפועל את הבנק לאכרים בע"מ, שפעל בין השנים 1936-1930 והוקמה כמוסד לאשראי לחקלאים לזמן ארוך ומשכנתאות, כמו גם הלוואות וערבויות לזמן קצר למימון עבודות עונתיות. המילה "אוצר" נועדה להיות השם העברי של "בנק".
בשנת פעילותה הראשונה העניקה החברה 251 הלוואות בסכום של 79,097 לא"י והרוויחה 1,551 לא"י. בשנה השניה הרוויחה 2,262 לא"י.
במקביל להנפקת המניות הנפיקה החברה אגרות חוב לעשרים שנה, שנפדו בחלקן כבר בשנת 1944.
לאחר הקמת המדינה פעלה החברה לגיוס 2,000,000$ באמצעות הנפקת אג"ח בבורסה ב-וול סטריט, אולם ההנפקה לא צלחה. אגרות חוב של אוצר האכרים למשכנתאות נסחרו בראשית שנות החמישים בלשכת החליפין בת"א.
באותה תקופה שמשה החברה כנאמן לקרן נתן שטראוס מלוס אנג'לס, שנתנה הלוואות קטנות בתנאים נוחים, למתיישבים חדשים לביסוס משקי עזר.
בסוף שנת 1957 עמדו מספר ההלוואות של החברה על 360 בסכום של כ-470,000 ל"י. החברה סבלה ממחסור בפקדונות ובהון חוזר ונסמכה על פקדונות ממשלתיים.
לקראת סוף שנות החמישים ותחילת שנות השישים נכנסה החברה לפיקוח של בנק ישראל וביוני 1962 חדלה לפעול כמוסד כספי, כאשר הפעילות הבנקאית של החברה עברה לבנק זרובבל. יו"ר החברה הוציא הודעה לעיתונות שבה נאמר, בין השאר: " לאוצר האכרים היה סטטוס של חברה ולא של בנק, ועל כן היה מוגבל בפעולות בנקאיות ורשאי היה לקבל פקדונות והלואות כספים נגד משכנתאות. תקופה מסויימת היה משוחרר מכל פקוח של בנק ישראל לגבי מיגבלות של נפח וליקוידיות, אולם בשנים האחרונות כבדה ידו של בנק ישראל גם לגבי המגבלות הללו ומצב זה לא איפשר עבודה תקינה".
על התעודה חתומים:
› אליעזר יעקבזון (1881-1943) – מראשי התאחדות האיכרים. היה ממייסדי החברה.
› משה איכילוב (1903-1957) – מפעיליה המרכזיים של התאחדות האכרים. מ-1953 סגן ראש עיריית תל-אביב. על שמו בית החולים איכילוב.
› מזכיר: צבי נחמיה בוטקובסקי (1886-1943) – היה מראשי המושבה חדרה והתאחדות התעשיינים.
(מתוך האוסף של יהודה ברלב)