המבקש, עו"ד אילן ורדניקוב, שלדבריו הוא בעל מניות מקרב הציבור בשיכון ובינוי: "בקשה זו, הנתמכת בחוות דעת רו"ח יהודה ברלב, מוכיחה יותר מאפשרות סבירה ששיכון ובינוי, חברה ציבורית מובילה, הפרה חובות גילוי ודיווח על התנהלות מושחתת וגרמה נזק כבד לציבור בעלי ני"ע"
החשד לשוחד בשיכון ובינוי: בקשה לאישור תביעה ייצוגית בסכום של כ־565 מיליון שקל נגד שיכון ובינוי, בעלת השליטה בחברה אריסון השקעות, דירקטורים ונושאי משרה בעבר ובהווה ועוד הוגשה אתמול לבית המשפט הכלכלי בת"א, כך פורסם הבוקר בידיעות אחרונות. לבקשה צורפה חוות דעת של רו"ח יהודה ברלב, מומחה בחשבונאות חקירתית.
מבקש הוא עו"ד אילן ורדניקוב, מרצה בין השאר לכלכלה ואתיקה מקצועית בשוק ההון, שלדבריו הוא בעל מניות מקרב הציבור בשיכון ובינוי. באמצעות עוה"ד חגי שלו וסער בנגל הוא טוען כי "בקשה זו, הנתמכת בחוות דעת רו"ח יהודה ברלב מוכיחה יותר מאפשרות סבירה ששיכון ובינוי, חברה ציבורית מובילה, הפרה חובות גילוי ודיווח על התנהלות מושחתת וגרמה נזק כבד לציבור בעלי ניירות ערך.
"קיימת יותר מאפשרות סבירה ששיכון ובינוי פעלה לאורך שנים בשחיתות באפריקה תוך הפרת החובות בדין לפקח ולמנוע זאת ולדווח על כך. ההפרות חשפו את שיכון ובינוי לנזקים וסיכונים משמעותיים שלא ניתן עליהם גילוי ובכללם: אובדן פרויקטים קיימים ועתידיים, אי־קבלת מימון לפרויקטים עתידיים, פגיעה במוניטין ועוד". לפיכך נטען כי "הפרת חובות הגילוי גרמה לכך שניירות הערך של שיכון ובינוי נסחרו לאורך תקופה ארוכה במחיר מנופח שלא משקף את שוויים האמיתי".
בבקשה נטען כי רו"ח ברלב, שהיה אחד מהמנהלים המיוחדים של הבנק למסחר שקרס, מנתח את דוחות שיכון ובינוי למספר שנים עד 2017 ונתונים אחרים. "לפי הניתוח קיימת הרבה מעבר לאפשרות סבירה שבדוחות שיכון ובינוי הוסוו והוסתרו תשלומי שוחד של כ־11־15 מיליון שקל בשנה. סכומים אלו מצטברים רק ב־2014־2017 לכ־54 מיליון שקל. רו"ח ברלב גם קובע ששיכון ובינוי, נושאי משרה בה ועוד היו יכולים לדעת על תשלומי השוחד הכבדים ששולמו ועל אופן רישומם בדוחות ובכך גם יכלו לפקח ולמנוע לפחות הישנות מעשים כאלו", נטען.
לפי התובענה, "חוות דעת ברלב מציגה תמרורי אזהרה שכל אחד חייב לעורר בקרב חברה ובעלי תפקידים חשד להתנהלות מושחתת". טרם הוגשה תגובת החברה לבית המשפט. שיכון ובינוי: "טרם התקבלה התביעה במשרדינו".
מאת ליטל דוברוביצקי, Ynet , 2.5.18