27דו"ח ביקורת שהוגש להנהלת המוסד: העסקן החרדי דודי זילברשלג השתמש בבית החולים לפתרון בעיות התזרים של עמותה בראשותו
מה עלה בגורלם של 1.6 מיליון שקל שהעביר ב-2008 ארקדי גאידמק לבית החולים ביקור חולים שבבעלותו? דו"ח ביקורת חקירתית שערך משרד רואי החשבון ברלב ושות' לבקשת הנהלת בית החולים, ושהגיע לידי TheMarker, חושף את נתיב הכסף – או לפחות חלקו.
הפרשה מתחילה ב-2007, אז מחליטה הנהלת ביקור חולים – שהעומד בראשה הוא איש הציבור החרדי דודי זילברשלג – לחבור לעמותת מפעל חיים, המסייעת לנזקקים, שגם בראשה עומד זילברשלג, למטרת הקמת מיזם גיוס תרומות משותף. ההסבר הרשמי לצעד: שיתוף משאבים, חיסכון בעלויות וגם התרחקות משמו של גאידמק שמבריח תורמים. חברת מפעל חיים, שהיתה בחובות כספיים באותה תקופה, נבחרה להיות צינור העברת הכספים. נשמע מוזר? גם עורך הביקורת סבור כך: "עצם היותו של זילברשלג יו"ר בשתי העמותות מהווה ניגוד עניינים מובנה", קובע הדו"ח.
וניגוד העניינים אכן זקף ראשו: בתחילת 2008 מתחיל לזרום הכסף למיזם. כבר בפברואר עוברים שני צ'קים מביקור חולים למפעל חיים, בסך כולל של 1.6 מיליון שקל – כסף שגאידמק העביר לבית החולים. זה הסכום שעד היום מחפשים אחריו ברשם העמותות ובהנהלת ביקור חולים.
אז לאן הלך הכסף? ההתנהלות שמתוארת בדו"ח היא קומית כמעט, אם לא היה מדובר בכסף שכה חיוני לבית החולים. מפעל חיים פנתה לשני גופים לגייס לה תרומות: הראשון הוא חברת SES MEDIA שמגייסת תרומות בארה"ב. אלא שלפי הדו"ח, בית החולים שילם לחברה 117 אלף שקל, ואילו החברה לא גייסה אפילו שקל. חלק מהסכום שימש למימון הוצאות נסיעתו במחלקה ראשונה ושהייתו בארה"ב של היועץ הכלכלי של ביקור חולים מטעם גאידמק, צביקה ריטרבנד – כך קובע הדו"ח.
הגוף השני שקיבל כסף לגיוס תרומות הוא עמותת ידידי ביקור חולים בגרמניה. 324 אלף שקל העבירה מפעל חיים לעמותה, אך גם במקרה הזה התמורה היתה מאכזבת ביותר: כך למשל, שכרה העמותה את שירותיה של מגייסת תרומות בשכר של 135 אלף שקל ואירגנה אירוע חגיגי בברלין, בנוכחות הנסיך הפרוסי פרידריך ומשפחתו, אנשי עסקים גרמנים ובכירי בית החולים – אך התרומה שהתחייב הנסיך להעביר הוקפאה "מפני שהנסיך קיבל אזהרה שבעלי העמותה, גאידמק, תחת חקירות ומבוקש בצרפת". בסופו של דבר, גויסה תרומה בודדת בסך 90 אלף שקל.
שמו של זילברשלג הגיע לצ'קים
בשורה התחתונה, שילמה עמותת ביקור חולים, באמצעות מפעל חיים, 442 אלף שקל לשתי חברות שיגייסו כספים – מיזם שהסתיים בתרומה הבודדה של 90 אלף שקל. ומה עלה בגורלו של שאר הסכום שעבר מביקור חולים למפעל חיים? זו בדיוק השאלה שמעלה המבקר: "נראה כי הרב זילברשלג ניסה להשתמש בעמותה לפתרון בעיות התזרים של מפעל חיים", קובע הדו"ח.
הדו"ח מתייחס גם לחשדות שעלו כלפי זילברשלג על כך ששילשל לכיסו חלק מהסכום. חשדות אלה התבססו על צ'קים של מפעל חיים שנמצאו כשהמלים "למוטב בלבד" בהם מחוקות, ושמו של זילברשלג רשום בחלקם האחורי. זילברשלג טען כי פעולה זו בוצעה כהליך מקובל רק כדי שניתן יהיה לפרוט את הצ'קים באמצעות חלפני כספים, מאחר שמפעל חיים היתה שרויה אז בחובות כבדים והיה חשש שהצ'קים שלה לא יכובדו. המבקר מקבל את טענת זילברשלג שעצם הופעת שמו על גבי הצ'קים אינה מעידה בהכרח שהם נמשכו לכיסו, אך מדגיש כי מאחר שלא קיבל גישה להנהלת החשבונות של מפעל חיים, אין באפשרותו להכריע בשאלה.
החוב של מפעל חיים לביקור חולים כיום הוא 1.38 מיליון שקל "לכל הפחות" – קובעים רואי החשבון. את האחריות הם מטילים על שניים: זילברשלג, שהיה "הוגה הרעיון ומנהלו בפועל"; וכן ריטרבנד, "שלא התריע על הסיכון הטמון במיזם לאור דרך ניהולו בפועל". הם ממליצים לבית החולים לתבוע את מפעל חיים, וכן לשקול להגיש תביעה אישית נגד זילברשלג וריטרבנד.
עו"ד מיכל רוזנבוים, היועצת המשפטית של ביקור חולים, אמרה כי "בהתאם להמלצות עורך הדו"ח, הוועד המנהל הורה להגיש תביעה כנגד מפעל חיים, כשבמקביל נבחנת האפשרות להגיש תביעה אישית נגד נושאי משרה בבית החולים שאישרו וביצעו את העברת הכספים".
זילברשלג אמר בתגובה: "הקמתי את המיזם בליווי של יועץ כלכלי, משפטי ומבקר, כשלנגד עיני שליחותי הציבורית. גם אם נחשדתי שעשיתי את המהלך כדי להציל את מפעל חיים – אני גאה באשמה זו כי זה גוף שפירנס עניים רבים. הטהרנות היתרה שמתפשטת במגזר הציבורי תגרום למצב שלאנשים בעלי יוזמה חברתית יהיה קשה מאוד להמשיך לתפקד בארץ הזו".
צבי ריטרבנד מסר בתגובה: "הפעולות שנעשו בתקופה שבה הייתי מעורב בפעילות בית החולים נעשו על פי הדין, וכל פעולה שהועלה ספק לגביה אושררה על ידי הגורמים המוסמכים, מבקר הפנים ועורכי הדין. שרבוב שמי לעניין בכך שלא התרעתי על הסיכון הגלום המיזם לגיוס משאבים, יש בו כדי להסיט את הדיון הענייני מדרך הניהול והבקרה של המיזם זמן רב לאחר שסיימתי את תפקידי".
מאת רוני לינדר-גנץ, דה מרקר, 27.05.2011