ארי קלמן, מנכ"ל החברה, יקבל קנס אישי של 400 אלף שקל בגין אחריותו הישירה לכשלי החברה בפרשת ההלוואות ללא בטחונות
כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט" מדווח היום (ב') אגף הפיקוח על שוק ההון כי יטיל על מנורה מבטחים קנס של 14 מיליון שקל בגין פרשת ההלוואות הבעייתיות שהעניקה החברה ללקוחותיה ללא גיבוי ביטחונות הולמים. המנכ"ל, ארי קלמן, יקבל באופן אישי קנס של 400 אלף שקל בגין אחריותו הישירה לכשלי החברה. מדובר בקנס הגבוה ביותר שקיבלה אי פעם חברת ביטוח.
דוח ביקורת שערך המפקח על הביטוח במנורה מבטחים ביטוח, בשיתוף עם משרד ברלב ושות', רואי חשבון, העלה כי בתקופה שבין ינואר 2005 לבין מרץ 2007, העניקה החברה הלוואות בשעבוד פוליסות ביטוח חיים, מבלי שהחברה קיבלה בטוחות מספקות להבטחת פירעונן. במהלך תקופה זו, העמידה החברה הלוואות מיוחדות בהיקף של 150 מליון שקל ההלוואות המיוחדות נרשמו בדיווחי החברה כהלוואות מפוליסות ביטוח חיים וניתנו מכספי תיק המשתתף ברווחים. בתהליך היו מעורבים דרגים בכירים בחברה, ובכללם מנכ"ל החברה – ארי קלמן וראש אגף ביטוח חיים דאז – ירון דוויק.
הביקורת מצאה כשלים בהליך העמדת ההלוואות המיוחדות, ברישום, בפיקוח ובדיווח עליהן. הביקורת גם חשפה תרבות ארגונית בעייתית, שהיוותה כר נוח להיווצרות הליקויים האמורים, ומנעה את זיהויים והטיפול בהם מבעוד מועד. בפיקוח מדגישים כי על אף חומרת הכשלים בשום שלב לא עלה חשש ליציבות החברה.
10 מיליון שקל לעמיתים
עוד קובע הדוח החמור כי מנכ"ל החברה כשל ניהולית בכך, שלא ווידא כי ההלוואות שאישר ניתנות בהתאם להוראות הדין ושאינן חושפות את החברה לסיכונים בלתי סבירים. המנכ"ל לא ייחס תשומת לב ראויה לבעיות יישומיות שהובאו לפתחו, שנבעו מכך שההלוואות המיוחדות לא תאמו את הוראות הדין. גם לאחר שהתבררו למנכ"ל הכשלים בתהליך וכי נגרם לחברה נזק ישיר, הוא הותיר את מנהל אגף ביטוח חיים בתפקידו במשך כשנתיים נוספות, ואף המליץ לדירקטוריון החברה להעניק לו בונוסים שנתיים גבוהים בגין התקופה בה ניתנו ההלוואות.
בדוח נכתב כי ועדת הביקורת ודירקטוריון החברה כשלו אף הם בהבנת חומרת הליקויים שהועלו בפניהם בכך, שלא דרשו לעצור את התהליך לאלתר, לא דרשו למצות את הדין עם המעורבים הישירים בתהליך ואף אישרו למנהל אגף ביטוח חיים ולמנכ"ל בונוסים בגין תקופת ההלוואות.
נוסף לעיצומים ולקנסות, הורה המפקח לחברה להשיב סכום כולל של 10 מליון שקל לתיק המשתתף של החברה. סכום ההשבה מבוסס על חישוב שמרני של התשואה החלופית לו ההלוואות לא היו נכללות בתיק המשתתף. עם זאת, היות שהוגשה לבימ"ש תובענה ייצוגית בשאלת קיומו והיקפו של הנזק שנגרם למבוטחי החברה בתהליך האמור, המפקח דחה את ביצוע ההשבה עד למועד בו יפסוק ביהמ"ש בעניין ולכל המאוחר עד לתאריך 31 לדצמבר 2011.
"להעלות את רף האחריות"
במקביל, פועל הפיקוח למצות את הדין עם גורמים נוספים שנטלו חלק מהותי בהליך האמור, ושאינם חלק מהחברה כיום, לרבות סוכנויות ביטוח ועובדים לשעבר. שני סוכני הביטוח הבולטים שהיו מעורבים בפרשה היו מיקי גרובר ועזרא גבאי.
המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג: "ההחלטות שהתקבלו מדגישות את החשיבות שאגף שוק ההון ואני בראשו מייחסים להקפדה על ניהול איכותי של זכויות פנסיוניות של הציבור. לפיכך, מצאנו לנכון להעלות את רף האחריות הנדרשת הן ברמת החברה והן ברמת נושאי המשרה הבכירים בה".
מאת רחלי בינדמן, כלכליסט, 26.07.2010