נושי אגרקסקו צפויים לדחות היום את ההסדר שהציע הנאמן – המגלם תספורת של 85% לבעלי האג"ח – והוא יעלה לדיון נוסף בבית המשפט
פרשת הסדר הנושים בחברת היצוא החקלאי אגרקסקו, שבה מחזיקה בין היתר המדינה, ממשיכה לעורר סערה בקרב נושי החברה, ובהם בעלי האג"ח המחזיקים בחוב של 28 מיליון יורו. ביום חמישי האחרון באו עשרות נושיה למלון דן פנורמה בתל אביב במטרה לעצור את הסדר החוב שמציעה להם החברה באמצעות הנאמן, רו"ח שלמה נס.
הנושים סירבו להצביע על טיוטת ההסדר, המגלמת תספורת של 85% לבעלי האג"ח, ודרשו לדחות את ההצבעה למועד מאוחר יותר כדי לגבש עמדה חזקה יותר. היום יצטרכו הנושים לשלוח את עמדותיהם לנאמן עד השעה 16:00. ההערכות הן כי ההסדר לא יאושר ויגיע לדיון נוסף בבית משפט המחוזי כבר ביום שלישי הקרוב.
את כנס הנושים פתח הנאמן, נס. "חשוב להחזיק בחברה כעסק חי – להמשיך לספק מקור תעסוקה ל-200 עובדי החברה ולהמשיך לתמוך בחקלאי ארץ ישראל המבקשים לייצא את תוצרתם לחו"ל", אמר. "עם זאת, אם לא יאושר ההסדר עד יום שני אני לא רואה מנוס מפירוק החברה".
במסגרת הסדר הנושים שמציעה החברה, מנה הנאמן את סך המקורות שישמשו לתשלום החובות – 57.8 מיליון יורו, לעומת חוב כולל של 174.5 מיליון יורו. סך החובות של הנושים המובטחים והנושים שבדין קדימה, בהם הבנקים ועובדי החברה, מסתכמים בכ-30 מיליון יורו ומשאירים לנושים הלא מובטחים, בהם מחזיקי האג"ח, 27.8 מיליון יורו שיתחלקו לפי חלקם היחסי בחוב.
בהתאם לכך, התשלום למחזיקי האג"ח צפוי להסתכם ב-4.5 מיליון יורו, כלומר, על כל שקל שהלווה הציבור לאגרקסקו מציעה החברה להחזיר לו 15 אגורות בלבד. המשמעות: תספורת של 85% על סכום ההלוואה המקורי.
בעלי האג"ח המוסדיים מחו ביום חמישי האחרון על טיוטת ההסדר שהציע הנאמן והחריפו את טענותיהם כלפי הממשלה: "הצעת ההסדר המחפירה שנשלחה לנושי החברה, ובכללם מחזיקי האג"ח של החברה, צופה תספורת של 85% ויותר מחובם", ציינו. לטענתם, "הסיבה העיקרית לתספורת זו, היא הסירוב חסר התקדים של הבעלים, ובראשם המדינה, לתרום לקופת ההסדר ולקחת אחריות לקריסת החברה בניגוד לנורמה המינימלית השוררת בשוק ההון".
עוד ציינו המוסדיים כי דווקא שר האוצר, יובל שטייניץ, שהטיף רבות לטייקונים להכניס את ידם לכיסם במשבר החובות האחרון, לא רק שלא הראה מחויבות לנושי אגרקסקו אלא אף התעלם מפניותיהם. "המדינה ידעה טוב מאוד לדרוש מאנשי העסקים הגדולים במשק, שנקלעו להסדרי חוב, להכניס את ידם לכיס ולהביא כסף מהבית – וכעת היא מתנהגת בדיוק באותו אופן שמתנהגים הטייקונים; יש לנו כאן למעשה טייקון חדש ושמו שטייניץ", נאמר בכנס.
לטענת המוסדיים, הגופים השקיעו באג"ח מתוך ידיעה כי החברה נמצאת בבעלות של ממשלת ישראל וגופים סטטוטוריים כמו מועצת הצמחים. בהתאם לכך, התבססו המוסדיים על ההנחה כי החברה מנוהלת על ידי נושאי משרה מטעם המדינה והרשו לעצמם לקבל את הדירוג הגבוה שניתן להנפקה על ידי חברת מדרוג מתוקף היותה חברה ממשלתית. כעת, כאשר החברה נקלעה לקשיי נזילות, מפנים המוסדיים את כעסם כלפי בעלת השליטה בחברה ומציינים כי הדבר עלול להשפיע על הנפקות עתידיות של חברות ממשלתיות נוספות. "אנו נשקול מחדש השקעה בחברות ציבוריות לאור ההתנהלות של ממשלת ישראל", הגיבו המוסדיים.
עם זאת, חשוב לזכור כי ביולי האחרון, לאחר שנכנס לתוקפו צו הקפאת ההליכים של אגרקסקו, הצליחה חברת המים הממשלתית מקורות לגייס מיליארד שקל בהנפקה של אג"ח חדשות ואף נענתה לביקושים של 3 מיליארד שקל מצד הגופים המוסדיים.
מבין הגופים המוסדיים המחזיקים בחוב של אגרקסקו, בלט בית ההשקעות פסגות שהחליט שלא לקחת חלק בהנפקה האחרונה של מקורות בעקבות מה שהגדיר – התנערות של בעלת השליטה מחובותיה.
בנוגע להצעת ההסדר שהציעה אגרקסקו ציינו בבית ההשקעות כי אינה עומדת בקנה המידה שהיא מציבה לה ובהחלט משפיעה על החלטותיה בהנפקות נוספות. "ההצעה מתעלמת באופן מוחלט מבעלי האג"ח – שהוא הציבור – ואינה עומדת בכל קנה מידה שפסגות מגדירה לעצמה" ציינו בבית ההשקעות. "המשקיעים באיגרות החוב הסתמכו בעת השקעתם על כך שהמדינה תעמוד מאחורי החברה בעת צרה, ומכיוון שלא עשתה כן אנו דורשים כעת מהמדינה לעמוד מאחורי חובותיה".
במקביל לדרישות המוסדיים להתערבות ממשלתית בחובות החברה, החלו בעלי האג"ח המוסדיים, בשיתוף עם בעלי חוב נוספים, לחקור את פעולות הנהלת אגרקסקו כהכנה לשלב התביעות המשפטיות שצפוי להגיע עם פירוק החברה. בעלי החוב שכרו את שירותו של רו"ח יהודה ברלב כדי שיחקור את קריסתה של החברה יבדוק אם היתה שם הטעייה בדו"חות הכספיים. מקורות בשוק מעריכים כי יש ממצאים ראשונים להטעיות.
ההערכות בשוק מדברות כי ההסדר לא יאושר הערב וכי הגופים המוסדיים המחזיקים באגרות החוב יחתרו לתהליך של פירוק החברה והגשת תביעות משפטיות נגד ההנהלה. אם אכן לא יאושר ההסדר, יגיע התיק לדיון בבית משפט כבר ביום שלישי הקרוב והשופטת, ורדה אלשיך, תצטרך לקבוע אם היא מאריכה את צו הקפאת ההליכים או שמכריזה על פירוק התאגיד.
המקורות שיועמדו להסדר הנושים הם מימוש נכסי נדל"ן שבבעלות החברה בשווי 9.9 מיליון יורו, יתרות המזומנים שצפויים להתקבל בעסק בסך של 29.9 מיליון יורו והתמורה ממכירת פעילות החברה המוערכת בשלב זה ב-18 מיליון יורו. סך כל המקורות שיעמדו לסדר הנושים מוערכים בשלב זה, כאמור, בכ-57.8 מיליון יורו.
עם זאת, עסקת מכירת הפעילות של אגרקסקו לקבוצת כסלו שבשליטת צביקה גרינברג, עומדת כרגע בסימן שאלה גדול. בטיוטת ההסדר נכתב: "קיימים קשיים שונים ביחס להצעתה של כסלו ועמידתה מאחורי ההצעה". הסדר הנושים, הכולל בתוכו סכום של 18 מיליון יורו בגין מכירת הפעילות, עומד אפוא בסימן שאלה גדול.
במניות אגרקסקו, מחזיקים כיום מדינת ישראל (30%), מועצת הצמחים (55%), מועצת הלול (3%) ותנובה (11%). דירוג האשראי של החברה, המייצאת תוצרת חקלאית בהיקף של 400 אלף טונות לשנה ומעסיקה יותר מ-500 עובדים ירד בחודשיים האחרונים על ידי חברת הדירוג מידרוג ב-11 דרגות.
מאת אורן פרוינד ודרור רייך, דה מרקר, 28.08.2011