לפי טיוטת הדוח, קבוצת הביטוח נתנה אשראי ללא ביטחונות וללא נהלים מסודרים וכעת יידרשו הנציגים להגיב לטענות המיוחסות להם. מנתוני מנורה עולה כי היקף ההלוואות הגיע ל 133- מיליון שקל
מנהל אגף שוק ההון במשרד האוצר עודד שריג יזמין בימים הקרובים את נציגי קבוצת הביטוח מנורה מבטחים לשימוע בפרשת דוח הביקורת שנערך על-ידי משרד ברלב ושות‘, רואי חשבון, שבבעלות יהודה ברלב – כך נודע למעריב עסקים. טיוטת דוח הביקורת של החברה כבר הוכנה, אבל לפני פרסום דוח הביקורת הסופית התבקשו נציגי הקבוצה להגיע למשרד ולהגיב לעיקרי הטענות שהוזכרו בטיוטה.
דוח ברלב עוסק בפעילות קבוצת מנורה מבטחים בתחומי ניהול האשראי ונהלי עבודה הנוגעים לעובדי הקבוצה, כאשר מהדוח עולה כי הקבוצה נתנה אשראי ללא ביטחונות וללא נהלים מסודרים. הדוח מתייחס בעיקר למתן אשראי ללקוחות בהסתמך רק על פוליסות ביטוח שנרכשו במנורה. פעילות זו נעשתה בעיקר באמצעות סוכן הביטוח מיקי גרובר.
על פי נתונים שחשפה מנורה בעבר, היקף ההלוואות בתחום זה עמד על 133 מיליון שקל מתוכן סווגו 62 מיליון שקל כחובות בעייתיים שספק אם יוחזרו. על פי ההערכות מנורה כבר הספיקה לגבות חלק מסכום זה וחלק אחר ניתן בפועל כהלוואות משכנתה. תחום פעילות נוסף מתייחס לנהלי השקעות הנוגעים לעובדי הקבוצה, כאשר נבדקת אפשרות לפיה עובדי מנורה ניהלו בעצמם את השקעותיהם האישיות ולכן עלול היה להיווצר מצב של ניגוד אינטרסים.
לצורך קידום הטיעונים מול האוצר שכרה קבוצת מנורה את שירותיו של עו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי, הנחשב למומחה
לעבודה מול הרשויות הרגולטוריות. רובין יידרש לשכנע כי הפעילויות השונות בוצעו במהלך העסקים הרגיל וגם אם הן גררו הפסדים, לא ניתן היה להעריך זאת מראש.
מאז נחשפה הפרשה, לפני כשנה, הנהלת מנורה מבטחים כבר נקטה במספר שינויים במערך האשראי. חלק מהגורמים שהיו מעורבים בפעילות אף נאלצו לפרוש מהחברה. בענף הביטוח מעריכים כי האוצר לא ידרוש הסקת מסקנות אישיות נוספות בשלב זה, אך לצד זאת, הוא צפוי לדרוש שינויים נוספים בנוהלי העבודה הקיימים כמו שיפור מערך הבקרה הפנימית. צעד הענישה צפוי להיות, ככל הנראה, קנס כספי על החברה.
מנורה מבטחים מנוהלת על ידי ארי קלמן ובתפקיד יו"ר הדירקטוריון משמש מנחם גורביץ. בקבוצה סירבו להגיב לפניית מעריב עסקים.
נציין, כי מנורה מבטחים סיימה את הרבעון הראשון של 2010 ברווח כולל של 178 מיליון שקל. בניכוי רווחי קרן ההון הסתכם הרווח ב141- מיליון שקל. דוחות הקבוצה לרבעון החולף הצביעו על גידול בכל אפיקי הפעילות של החברה. כך למשל, הרווח בחיסכון ארוך הטווח הסתכם ב126- מיליון שקל. נכסי קרן הפנסיה מבטחים החדשה גדלו ב35%- ל29- מיליארד שקל. הערך הפנימי הגלום של החברה של הקבוצה מסתכם ב5.66- מיליארד שקל, והיא מנהלת נכסים בהיקף של 60 מיליארד שקל.
מאת יהודה שרוני, nrg מעריב, 09.06.2010